Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Merlin kalandjai

2012.08.06

20100831merlinkal.jpgA Merlin kalandjai egy brit fantasy-kaland televíziós sorozat. A BBC One kezdte sugározni 2008. szeptember 20-án. A történet az Artúr legendakörből ismert Merlin és Artúr kapcsolatára épül, de nem a hagyományos megközelítésben. Készítője a Shine Limited, a forgatás pedig Walesben és Franciaországban történik. Az első évad sikeressége után az NBC tűzte műsorra az USA-ban, 2009-ben, de a nézőszám-csökkenés miatt 2010-ben átkerült a SyFy kábelcsatornához. A második évad 2009. szeptember 19-én kezdődött a BBC One-on. 2010. szeptember 5-én a harmadik évad első két epizódját a September Film Funday keretében mutatták be.

Az egyes évadok hagyományosan 13 epizódból állnak, és szeptemberben mutatják be őket. Az előzetes tervek szerint ez a negyedik és ötödik évad esetében is így lesz, vagyis a negyedik évad 2011 őszén, az ötödik pedig 2012 őszén kerül műsorba. További évadok elkészítésére egyelőre nincs megrendelés.

A story:

Merlint, az ifjú boszorkánymestert anyja Camelotba küldi nagybátyjához, az udvari gyógyítóként tevékenykedő Gaiushoz. Tehetségére hamar fény derül, és Gaius, aki korábban maga is foglalkozott a mágia tudományával, pártfogásába veszi. Képességét titkolni kényszerül, hiszen a birodalom szigorú törvényei értelmében mindenfajta mágia gyakorlásának büntetése halál. Egy szerencsés/szerencsétlen véletlen folytán, miután belekötött Artúr hercegbe annak modora és viselkedése miatt végül szolgálója és barátja, védelmezője lesz. A Nagy Sárkánytól megtudja, hogy ők "az érem két oldala", sorsa az, hogy Artúrt védelmezze míg végül eljön a nap, amikor minden megváltozik, Camelot felvirágzik, legyőzik a gonoszt és Merlin vállalhatja képességeit. Ez viszont csak Uther, a jelenlegi király halála után, Artúr uralkodása idején lehetséges.

Innentől fogva számtalan kalandba keverednek, és szinte elválaszthatatlanok lesznek, miközben lassan, de azért biztosan megfigyelhető Artúr személyiségén Merlin pozitív befolyásoló hatása.

Minden epizód a narrátor szövegével kezdődik. Ez a következő:

  • "In a land of myth, and a time of magic, the destiny of a great kingdom rests on the shoulders of a young man. His name... Merlin." (Angol eredeti)
  • "A mítoszok földjén, a mágia idején egy hatalmas királyság sorsa egy ifjú vállain nyugszik. A neve... Merlin." (CicMax fordítása)
  • "A mítoszok, lovagok és mágia korában a legendás királyság sorsa egyetlen ifjú vállán nyugszik. A neve... Merlin." (Szinkronszöveg)

merlinkalandjai_sorozat.jpg